Accessibility Tools

 

Tard Község honlapja

A mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő turisztikai infrastruktúra és szolgáltatás fejlesztése

Mezőkövesd Város Önkormányzata Szentistván és Tard Község Önkormányzatával konzorciumban „A mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő turisztikai infrastruktúra és szolgáltatás fejlesztése” című, TOP_PLUSZ-1.1.3-21-BO1-2022-00006 azonosító számú pályázatával 1.100.000.000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A projekt címe: A mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő turisztikai infrastruktúra és szolgáltatás fejlesztése

Pályázat azonosítója: TOP_PLUSZ-1.1.3-21-BO1-2022-00006

A kedvezményezett: MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Elnyert támogatás: 1 100 000 000 Ft

Támogatás mértéke:100%

Pályázati felhívás: TOP_PLUSZ-1.1.3-21-BO1 

Támogatási szerződés hatályba lépése: 2023.03.17.

Projektmegvalósítás időszaka: 2023.03.01.-2026.02.28.

Projekt célja és tartalma:

Mezőkövesd Város Önkormányzata Szentistván és Tard Község Önkormányzatával konzorciumban benyújtott projektjének két fő iránya van, az egyik a gyógyfürdő fejlesztése (egészségturizmus), a másik pedig a Matyó tematikus út továbbfejlesztése (kulturális turizmus).

A Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben az egyik legrégebbi eleme a hullám- és körmedence, melyet a pályázat keretében teljesen lebontanak, helyette új medencéket és tematikus egységeket hoznak létre. Az új hullámmedence alkotja majd a megújuló vízvilág fő tengelyét, tőle nyugatra és keletre egyéb, kisebb, új élményelemekkel gazdagított medencéket alakítanak ki. Keleti irányban, a medencék között 5 kiszolgáló épületből álló Matyó falu létesül.

Az új medencekomplexum több egységből fog állni. Az első egység egy geometrikusan kialakított kaszkád medence, mely magába foglal egy 157 m2-es ülő- és élménymedencét, egy 110 m2-es álló- és élménymedencét és egy 86 m2 nagyságú gyermek vizes játszóteret.

A komplexum másik eleme a 709 m2 területű hullámmedence úgynevezett viharzónával, földrengés zónával és bizsergő parttal. A harmadik, tematikus egységben lesz majd lassú folyó élményelemekkel, sebes folyó, felnőtt és gyermek élmény tavat, matyó falut (wellness és kiegészítő szolgáltatásokkal), valamint pihenő rész is helyet kap majd itt padokkal. Emellett a medencekomplexum környezete is megújul, közlekedő utakat, füves területet, füves-örökzöld ligetet is kialakítanak a projekt keretében.

A projekt második célja a kulturális turizmus fellendítése, közös termék fejlesztése a közeli Szentistván és Tard települések bevonásával. Mindhárom településen találkozhatunk jelenleg is élő matyó hagyományokkal, ezért közös cél ezen értékek őrzése. Ennek érdekében az európai uniós forrásból megvalósuló beruházás keretében egy kulturális utat, Matyó élményutat hoznak létre interaktív élményelemekkel, mellyen összekötik a három matyó települést: Mezőkövesdet, Szentistvánt és Tardot.

A kulturális útvonalnak 3 állomása lesz, összesen 28 km hosszú lesz. Mezőköveden kijelölt állomás a Zsóry-ligetben a Zsóry Fürdőnél kialakítandó bemutató tér lesz, a Tardi Táncpajtájánál és a Szentistváni tájháznál bemutató tér fejlesztés és élményelemeket jelentő interaktív multimédiás egység telepítése valósul majd meg, mellyel közérthető módon, interaktív formában, hasznos információs tartalommal mutatható be településspecifikusan a matyóság történte. A projekt révén térségi turisztikai termékcsomagot kínálnak a matyó örökség megismerésére (Matyó Húsvét, Matyóföldi Folklórfesztivál, Tardi Táncpajta, Szentistváni Tájház).

A projekt tartalmaz digitalizációt elősegítő tevékenységet is, illetve a fürdő vonatkozásában a beléptető kapuk felülvizsgálatát, cseréjét. Tardon és Szentistvánon interaktív technikai fejlesztés valósul meg. Környezeti nevelésre vonatkozóan szelektív gyűjtőket, fürdőben gyerekek számára környezet védelmére ösztönző táblákat helyeznek el. Tard és Szentistván helyszíneken napelemes kandelábereket helyeznek el.